Grana Padano

2009.03.02. 20:44

Szeretem a Grana Padano-t. Elképesztően fel tudja dobni az ételeket, intenzív íze miatt leginkább fűszerként használom. Döbbenetes a hatása egy kis rizsre, vagy egy krémlevesre. A parmezán alternatívája, de én sosem teszem olaszos tésztákra egyiket sem, hacsak nem ő maga a fő íz. lehet kapni reszelve, darabolva, és nagy tömbökben is. Mivel remekül eltartható, én tömbben szeretem vásárolni.

A Wikipedián talált szócikk szerint a Grana Padanot ciszterci szerzetesek alkották a többlet tej hasznosítására. A XII. század óta készítik, és 1477-re az egyik leghíresebb olasz sajtként volt számon tartva. Neve utal szemcsés állagára, és egy Pianura Padana nevű völgyre. Úgy, mint a Parmigiano Reggiano, a Grana Padano is egy félzsíros kemény sajt, amit lassan főznek és akár 18 hónapig is érlelnek.

A sajt készítése egész évben folyamatos és a minőség évszakonként és évenként is változhat. Általánosságban hasonlatos a parmezán sajthoz (Parmigiano Reggiano), de a Grana Padano kevésbé omlós, lágyabb és nem annyira harsány az íze, mint a szintén híres rokonáé.

Nagy kerek sajtról van szó, az oldalai kicsit domborodnak, vagy majdnem egyenesek, az arca lapos. Az átmérője 35 és 45 cm között változik, a magassága 15 és 18 cm között. Egy-egy sajtkerék 24 és 40 kiló között van. A vékony héja fehér, vagy szalmasárga.

Imádom

 

A bejegyzés trackback címe:

https://labelladieta.blog.hu/api/trackback/id/tr22976209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása