valahol azt olvastam, hogy a levesek elveszik az ember étvágyát, úgyhogy most kétégbeesetten pucolom meg a nagy fej vöröshagymát (40) és tűzre rakom egy lábosban egy evőkanálnyi olajon (928), megsózom, közepes lángon hagyom, míg megpucolom a nagyra nőtt céklát (31), amit dobókockányi darabokban a hagymára dobok, azt tervezem, hogy a végén leturmixolom, krémleves lesz belőle.

kb. 20 deka hámozott, kockázott paradicsomot (23) teszek még hozzá.

vízforralóban melegítek vizet, amivel majd felöntöm. amíg a víz felforr, köményt és babérlevelet teszek hozzá. köményből egy fél teáskanálnyit, babérból 3 szép levelet. rövid gondolkodás után hintek rá egy kis fahéjat. amint megcsap a fahéjas levesalap illata, tudom, hogy jó ötlet volt, finom lesz.

felöntöm a forró vízzel és hagyom összefőni a zöldségeket. mikor a céklát már elég puhának találom, amihez nem kell sok idő, mert szerintem sokkal finomabb ha nincs pépesre főzve, leveszem és mikor kihült annyira, hogy nem veszélyesen forró, botmixerrel adok neki. (előtte kihalásztam a babérleveleket)

máris finom, de még nincs kész: miután a tányérba merem, adok hozzá ecetet/citromlevet, sót, egy harissa paszta nevű csípős krémet, (amit az észak-afrikai arab konyhának köszönhetünk. fűszerek és chili keveréke, ami cékla és répa péphez van keverve, de a lényege persze az, hogy csíp, mint a fene.) mikor ezeket összekeverem, egy kanál joghurtot (55) is teszek bele, ami lehűti a levesem, és egy kicsit megszelidíti a vaduló ízeket.

nekem nagyon ízlett, és kb 5 tányérnyi lett. mindet én ettem meg, de akkor sincs baj, mert az egészben mindössze 363 kcal van. durva, hogy ennek majdnem a fele az olaj, amin a hagymát dinsztelem.

legközelebb nem biztos, hogy összemixelem, mert darabosan is nagyon csábító volt, és ráadásul így hiányzott belőle valami, amire rá lehet harapni. kruton? max a soványoknak. bár nekik tudnék még egyet s mást ajánlani, amit beletehetnek ebbe a levesbe...

A bejegyzés trackback címe:

https://labelladieta.blog.hu/api/trackback/id/tr57949770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása